Акціонерне товариство «Український науково-дослідний інститут вогнетривів імені А.С. Бережного»

Код за ЄДРПОУ: 00190503
Телефон: 057 700-34-40
e-mail: ukrniio@gmail.com
Юридична адреса: 61024 м. Харків, вул.Гуданова, 18
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) В 1927 роцi в Харковi був заснований науково-дослiдний iнститут силiкатної промисловостi Народного комiсарiату важкої промиловостi СРСР, який в 1933 роцi став Українським науково-дослiдним iнститутом вогнетривiв.
З травня 1995 року iнститут став вiдкритим акцiонерним товариством "Український науково-дослiдний iнститут вогнетривiв".
В лютому 1998 року iнституту було присвоєно почесне iм'я видатного вченого, академiка НАН України, колишнього директора А.С. Бережного.
Рiшенням загальних зборiв акцiонерiв вiд 12-27 квiтня 2011 року у вiдповiдностi до вимог Закону України "Про акцiонернi товариства" було змiнено найменування товариства з Вiдкритого акцiонерного товариства "Український науково-дослiдний iнститут вогнетривiв iменi А.С. Бережного" на ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛIДНИЙ IНСТИТУТ ВОГНЕТРИВIВ IМЕНI А.С. БЕРЕЖНОГО".
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Iнститут має досконалу структуру, поєднуючи наукову частину та дослiдне виробництво. До складу наукової частини входить 6 лабораторiй, з яких - 3 технологiчних, якi займаються розробками технологiй виробництва та застосування вогнетривiв; конструкторська група, вiддiли та служби апарату управлiння та загально-iнститутського персоналу. Три випробувальнi лабораторiї об'єднано в дослiдний центр. До дослiдного виробництва входять технологiчний та ремонтно-механiчний цехи. Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв немає.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiй щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб не було.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Вiдповiдно до п. 23 П(с)БО № 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi", затвердженого Наказом Мiнфiну України № 87 вiд 31.03.1999 р., ПАТ згiдно з наказом по пiдприємству № 1 вiд 11.01.2010 р. визначена облiкова полiтика. Погоджено наказ про облiкову полiтику з РВ ФДМУ. Протягом 2011 р. облiкова полiтика не змiнювалась.
Основнi аспекти облiкової полiтики:
1) Запаси
Оцiнюються при вiдпуску у виробництво чи iншому вибуттi за методом середньозваженої собiвартостi згiдно П(с)БО № 9.
2) Основнi засоби
Оцiнка та облiк основних засобiв здiйснювались згiдно П(с)БО № 7. Одиницею оцiнки був окремий об'єкт основних засобiв.
Матерiальнi активи з термiном корисного використання (експлуатацiї) понад 1 рiк та вартiстю бiльше 1000 грн. вважаються основними засобами.
Матерiальнi активи з термiном корисного використання понад одного року i вартiстю менше 1000 грн. вважаються малоцiнними необоротними матерiальними активами; нарахування амортизацiї по таких активах здiйснюється за нормою амортизацiї 100 % розрахунку у першому мiсяцi передачi до експлуатацiї.
Матерiальнi активи з термiном корисного використання до 1 року i вартiстю до 1000 грн. включаються до складу оборотних матерiальних активiв та швидкозношуваних предметiв i вiдображаються на рахунку класу 2 "Запаси". Це iнструменти, господарський iнвертар, спецiальне оснащення, спецiальний одяг. Матерiальнi активи з термiном служби менше року та вартiстю бiльше 1000 грн. амортизуються виробничим методом.
3) Амортизацiя
Амортизацiя нараховується за методом зменшення залишку та встановленими ставками, передбаченими ст. 8.6 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємства" у редакцiї вiд 22.05.1997 р. № 283I97-ВР, зi змiнами i доповненнями у розрiзi груп, порядок формування яких встановлено п.п. 8.2.2 "Закону про прибуток".
4) Доходи та витрати
Вiдображення доходiв та витрат здiйснювалось згiдно П(с)БО № 15 та № 16.
Доходом вiд реалiзацiї науково-дослiдних робiт у бухгалтерському облiку вважається дата передання права власностi на науково-технiчну продукцiю у тому звiтному перiодi, в якому фактично було здiйснено право передачi власностi i пiдтверджено актом прийому-передачi науково-дослiдних робiт.
5) Резерв сумнiвних боргiв
Резерв сумнiвних боргiв формується прямим методом, виходячи з платоспроможностi дебiтора. Станом на 31.12.2011 р. резерв сумнiвних боргiв вiдсутнiй.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю згiдно П(с)БО № 10.
У звiтному роцi ВАТ дотримувався принципу послiдовностi i незмiнностi облiкової полiтики.
Просрочена дебiторська заборгованiсть станом на 31.12.2011 р. вiдсутня.
Просроченої заборгованостi перед бюджетом, Пенсiйним фондом станом на 31.12.2011 р. акцiонерне товариство не має.
Текст аудиторського висновку АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
(звiт незалежного аудитора)
щодо фiнансової звiтностi
Публiчного акцiонерного товариства
<УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛiДНИЙ iНСТИТУТ ВОГНЕТРИВiВ iМЕНi А.С.БЕРЕЖНОГО>
станом на 31.12.2011р.

м. Київ 2012р.

АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
(звiт незалежного аудитора) щодо фiнансової звiтностi публiчного акцiонерного товариства <УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛiДНИЙ iНСТИТУТ ВОГНЕТРИВiВ iМЕНi А.С.БЕРЕЖНОГО> за рiк, який закiнчився, станом на 31 грудня 2011 року

Користувачам фiнансової звiтностi та працiвникам керiвного складу ПАТ <УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛiДНИЙ iНСТИТУТ ВОГНЕТРИВiВ iМЕНi А.С.БЕРЕЖНОГО>

Основнi данi про Емiтента

Найменування - ПАТ <УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛiДНИЙ iНСТИТУТ ВОГНЕТРИВiВ iМЕНi А.С.БЕРЕЖНОГО>

Код ЄДРПОУ - 00190503
Юридична адреса - 61024, м. Харкiв, вул. Гуданова, 18
Дата реєстрацiї - 16.12.1991р.
Орган реєстрацiї - Виконавчий комiтет Харкiвської мiської ради
Номер запису в ЄДР юридичних осiб та фiзичних осiб-пiдприємцiв 14801200000019302
Код за КВЕД - 73.10.2 Дослiдження i розробки в галузi технiчних наук
Публiчне акцiонерне товариство <Український науково-дослiдний iнститут вогнетривiв iм. А.С. Бережного> є новим найменуванням Вiдкритого акцiонерного товариства <Український науково-дослiдний iнститут вогнетривiв iм. А.С.Бережного> (протокол № 1 чергових загальних зборiв акцiонерiв ВАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного>, державна реєстрацiя змiн до установчих документiв проведено 16.05.2011р. Виконавчим комiтетом Харкiвської мiської ради).
ВАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного> засновано вiдповiдно до рiшення Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Харкiвськiй областi вiд 15.05.1995р. № 332-П шляхом перетворення державного iнститут <Український державний iнститут вогнетривiв> у вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Законiв України <Про приватизацiю державного майна> № 2163-XII вiд 04.03. 1992р., <Про господарськi товариства> № 1576-XII вiд 19.09. 1991р. (зi змiнами та доповненнями).
Засновником Товариства є Регiональне вiддiленнi Фонду державного майна України по Харкiвськiй областi.

Опис обсягу аудиторської перевiрки
Пiдставою для перевiрки є наступнi нормативнi документи: Закон України "Про цiннi папери та фондовий ринок" № 3480-IV вiд 23.02.2006 року.
Перевiрка спланована i пiдготовлена на рiвнi, необхiдному для одержання впевненостi у вiдсутностi iстотних помилок у фiнансовiй звiтностi.
В ходi перевiрки аудитори керувались вимогами Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг Мiжнародної федерацiї бухгалтерiв (в подальшому - МСА), що прийнятi в якостi Нацiональних стандартiв аудиту згiдно з рiшенням Аудиторської палати України вiд 18.04.2003 № 122I2 (далi - МСА), зокрема Мiжнародних стандартiв аудиту:
- МСА 700 <Формування думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi>;
- МСА 705 <Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора>,
- МСА 706 <Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора>;
- МСА 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть ".
- Законом України "Про аудиторську дiяльнiсть" № 3125-XII вiд 22.04.1993р. зi змiнами та доповненнями;
- Цивiльним Кодексом України (стаття 162).
- Вимогами Рiшення ДКЦПФР вiд 29.09.2011 N 1360 <Про затвердження Вимог до аудиторського висновку при розкриттi формацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики>.

Перевiрена фiнансова iнформацiя товариства
Ми провели аудиторську перевiрку наступних фiнансових звiтiв ПАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного>:
- баланс пiдприємства (форма № 1) станом на 31 грудня 2011 року;
- звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк (форма № 2);
- звiт про рух грошових коштiв за 2011 рiк (форма № 3);
- звiт про власний капiтал за 2011 рiк (форма № 4);
- примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк (форма № 5),
якi складають повний комплект фiнансової звiтностi Товариства за 2011 рiк.
Для перевiрки також були наданi:
- Установчi i реєстрацiйнi документи Товариства;
- регiстри синтетичного та аналiтичного облiку за 2011р.; первиннi документи;
- iнша документацiя нормативно-розпорядчого характеру, що стосується питання i перiоду перевiрки.

Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку та достовiрне представлення цих фiнансових звiтiв у вiдповiдностi до вимог нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання системи внутрiшнього контролю стосовно пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, якi не мiстять суттєвих викривлень, що виникають в наслiдок шахрайства або помилок, вибiр та застосування вiдповiдної облiкової полiтики, а також облiкових оцiнок, якi вiдповiдають обставинам.

Вiдповiдальнiсть аудитора
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту (МСА), а також вимог законодавства України у сферi регулювання ринку цiнних паперiв. МСА вимагають вiд нас дотримання етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для дотримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використання облiкових полiтик, прийнятнiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

Особлива iнформацiя про емiтента
- Рiшення про розмiщення цiнних паперiв на суму, що перевищує 25% статутного капiталу, у перiодi, що перевiрявся, не приймалися.
- Викупу акцiй власної емiсiї не проводилося.
- Кредитiв та позик на суму, що перевищує 25% активiв емiтента, у звiтному перiодi не надходило.
- У перiодi, що перевiрявся, вiдбулись наступнi змiни у складi посадових осiб:

ЗМiНА СКЛАДУ ПОСАДОВИХ ОСiБ ЕМiТЕНТА ВiД 27.04.2011 Р.
Черговими загальними зборами акцiонерiв ВАТ "Український науково-дослiдний iнститут вогнетривiв iменi А.С. Бережного" 27.04.2011р. (Протокол № 1 вiд 27.04.2011р.) прийнято рiшення про змiну складу посадових осiб:
1. Посадова особа Примаченко Володимир Васильович (паспорт: серiя МК номер 642693 виданий 14.10.1997р. Жовтневий РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй областi), яка займала посаду Директор, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 2,816%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Перебував на посадi: з 09.10.1997 р.
2. Посадова особа Примаченко Володимир Васильович (паспорт: серiя МК номер 642693 виданий 14.10.1997р. Жовтневий РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй областi),
призначена на посаду Директора на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011р. № 1).
Строк, на який призначено особу: 3 роки. Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 2,816%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Попередня посада - голова правлiння - директор.
3. Посадова особа Мартиненко Валерiй Владленович (паспорт МК № 184737 вiд 30.07.1996р. виданий Київським РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй областi), яка займала посаду член дирекцiї, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 2,073 %. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини не має. Перебував на посадi з 09.10.1997 р. Вiдповiдно до нової редакцiї статуту товариства посадова особа буде обрана Наглядовою радою.
4. Посадова особа Рищенко Сергiй iванович (паспорт МК № 351026 вiд 18.12.1996 р. виданий Дзержинським РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй областi), яка займала посаду член дирекцiї, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 1,756 %. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини не має. Перебував на посадi з 09.10.1997 р. Вiдповiдно до нової редакцiї статуту товариства посадова особа буде обрана Наглядовою радою.
5. Посадова особа Гармаш Наталiя Федорiвна (Паспорт: серiя ММ номер 027955 виданий 03.12.1998 р. Московський РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй обл.), яка займала посаду член Дирекцiї, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Перебувала на посадi з 14.04.2009 р.
Вiдповiдно до нової редакцiї статуту товариства посадова особа буде обрана Наглядовою радою.
6. Посадова особа Новiкова Ольга iванiвна (паспорт ММ № 508954 вiд 20.06.2000 р. Київським МВ РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй областi) ), яка займала посаду член дирекцiї, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0,5 %. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини не має. Перебувала на посадi з 09.10.1997 р. Вiдповiдно до нової редакцiї статуту товариства посадова особа буде обрана Наглядовою радою.
7. Посадова особа Конон Денис Петрович (паспорт ММ № 292946 вiд 14.10.1999 МВ РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй областi), яка займала посаду голова Наглядової ради, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Перебував на посадi з 21.04.2010 р.
8. Посадова особа Представник РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi (код ЄДРПОУ 23148337), призначена на посаду член Наглядової ради.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1).
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
9. Посадова особа Шмикова Свiтлана Дмитрiвна (паспорт МН № 335712 вiд 13.05.2002 Московський РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй областi), яка займала посаду член Наглядової ради, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Перебувала на посадi з 21.04.2010 р.
10. Посадова особа Представник РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi (код ЄДРПОУ 23148337), призначена на посаду член Наглядової ради.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1).
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
11. Посадова особа Представник РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi (код ЄДРПОУ 23148337), призначена на посаду член Наглядової ради.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1).
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
12. Посадова особа Бабкiна Лiна Олексiївна (паспорт: серiя ММ номер 174413 вiд 30.03.1999р. Київський РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй обл.), яка займала посаду член Наглядової ради, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0,617%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Перебувала на посадi з 14.04.2009 р.
13. Посадова особа Бабкiна Лiна Олексiївна (паспорт: серiя ММ номер 174413 вiд 30.03.1999р. Київський РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй обл.) призначена на посаду член Наглядової ради на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1).
Строк, на який призначено особу: 3 роки. Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0,617%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Попередня посада - завiдувач лабораторiї.
14. Посадова особа Шулик iрина Германiвна (паспорт МК № 500801 вiд 18.04.97, Фрунзенський РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй обл.) призначена на посаду член Наглядової ради на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1).
Строк, на який призначено особу: 3 роки. Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0,38%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Попередня посада - завiдувач лабораторiї.
15. Посадова особа Моiсєєва Валентина Анатолiївна (паспорт ММ № 260242 вiд 09.06.1999 Московським МВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй областi), яка займала посаду голова Ревiзiйної комiсiї, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Перебувала на посадi: з 30.01.2007 р.
16. Посадова особа Представник РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi (код ЄДРПОУ 23148337), призначена на посаду член Ревiзiйної комiсiї.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1).
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
17. Посадова особа Коропчук Павло Валентинович (Згоди на розкриття паспортних даних не надав), яка займала посаду член Ревiзiйної комiсiї, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Перебувала на посадi з 21.04.2010 р.
18. Посадова особа Представник РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi (код ЄДРПОУ 23148337), призначена на посаду член Ревiзiйної комiсiї.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1).
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
19. Посадова особа Ведiньова Любов Михайлiвна (паспорт ММ 560649 вiд 09.06.2000 Орджонiкiдзевський РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй обл.), яка займала посаду член Ревiзiйної комiсiї, звiльнена на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1) в зв'язку з вiдкликанням.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0,137%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Перебувала на посадi з 20.04.2005 р.
20. Посадова особа Ведiньова Любов Михайлiвна (паспорт ММ 560649 вiд 09.06.2000 Орджонiкiдзевський РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй обл.), призначена на посаду член Ревiзiйної комiсiї на пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв (протокол вiд 27.04.2011 р. № 1).
Строк, на який призначено особу: 3 роки. Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0,137%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Попередня посада - iнженер по пiдготовцi працi ii категорiї планово-виробничого вiддiлу

ЗМiНА СКЛАДУ ПОСАДОВИХ ОСiБ ЕМiТЕНТА ВiД 24.05.2011 Р.
1. На пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв ВАТ "УкрНДiВ iменi А.С. Бережного" вiд 27 квiтня 2011 року Регiональне вiддiлення ФДМУ по Харкiвськiй областi надало кандидатури представникiв держави - представникiв РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi до складу Наглядової ради.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi листа РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi вiд 24.05.2011 р. № 11-3004.
Посадова особа Алейник Наталiя Валерiївна (Паспорт: серiя ММ номер 628191 виданий 26.09.2000 р. ЦВМ Дзержинського РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй обл.), призначена на посаду Член Наглядової ради.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
iншi посади, якi обiймала особа протягом своєї дiяльностi: РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi, заступник начальника вiддiлу з питань управлiння корпоративними правами держави, банкрутства, облiку та продажу акцiй. Розмiр пакета акцiй емiтента, якi належать цiй особi: 0 акцiй.
2. На пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв ВАТ "УкрНДiВ iменi А.С. Бережного" вiд 27 квiтня 2011 року Регiональне вiддiлення ФДМУ по Харкiвськiй областi надало кандидатури представникiв держави - представникiв РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi до складу Наглядової ради.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi листа РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi вiд 24.05.2011 р. № 11-3004.
Посадова особа Волошан Анатолiй iванович (Паспорт: серiя ЕО номер 133386 виданий 19.06.1996 р. Первомайский МВ УМВС України в Миколаївськiй областi), призначена на посаду Член Наглядової ради.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
iншi посади, якi обiймала особа протягом своєї дiяльностi: РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi, заступник начальника регiонального вiддiлення. Розмiр пакета акцiй емiтента, якi належать цiй особi: 0 акцiй.
3. На пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв ВАТ "УкрНДiВ iменi А.С. Бережного" вiд 27 квiтня 2011 року Регiональне вiддiлення ФДМУ по Харкiвськiй областi надало кандидатури представникiв держави - представникiв РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi до складу Наглядової ради.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi листа РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi вiд 24.05.2011 р. № 11-3004.
Посадова особа Прохоренко Олександр iванович (Паспорт: серiя МК номер 181460 виданий 17.05.1996 р. Київський РВ ХМУ УМВС України в Харкiвськiй обл.), призначена на посаду Член Наглядової ради.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки. iншi посади, якi обiймала особа протягом своєї дiяльностi: РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi, головний спецiалiст контрольно-ревiзiйного вiддiлу. Розмiр пакета акцiй емiтента, якi належать цiй особi: 0 акцiй.
4. На пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв ВАТ "УкрНДiВ iменi А.С. Бережного" вiд 27 квiтня 2011 року Регiональне вiддiлення ФДМУ по Харкiвськiй областi надало кандидатури представникiв держави - представникiв РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi до складу Ревiзiйної комiсiї.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi листа РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi вiд 24.05.2011 р. № 11-3004.
Посадова особа Кваша Олег Анатолiйович (паспортних даних не надав), призначена на посаду Член Ревiзiйної комiсiї.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
iншi посади, якi обiймала особа протягом своєї дiяльностi: заступник начальника контрольно-ревiзiйного вiддiлу РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi. Розмiр пакета акцiй емiтента, якi належать цiй особi: 0 акцiй.
5. На пiдставi рiшення Загальних зборiв акцiонерiв ВАТ "УкрНДiВ iменi А.С. Бережного" вiд 27 квiтня 2011 року Регiональне вiддiлення ФДМУ по Харкiвськiй областi надало кандидатури представникiв держави - представникiв РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi до складу Ревiзiйної комiсiї.
Призначення посадової особи виконано на пiдставi листа РВ ФДМУ по Харкiвськiй областi вiд 24.05.2011 р. № 11-3004.
Посадова особа Бачурко Оксана Володимирiвна (паспортних даних не надала ), призначена на посаду Член Ревiзiйної комiсiї.
Володiє часткою в статутному капiталi емiтента 0%. Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Строк, на який призначено особу: 3 роки.
iншi посади, якi обiймала особа протягом своєї дiяльностi: контролер-ревiзор вiддiлу iнспектування у сферi матерiального виробництва та фiнансових послуг КРУ в Харкiвськiй областi. Розмiр пакета акцiй емiтента, якi належать цiй особi: 0 акцiй.

У перiодi, що перевiрявся, вiдбулись наступнi змiни у складi власникiв акцiй, яким належить 10 i бiльше вiдсоткiв голосуючих акцiй:
Станом на 01.01.2011р. 60,8877% Статутного капiталу знаходилось у власностi Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Харкiвськi областi.
Згiдно отриманого 19 жовтня 2011р. (вхiд. № 1110 вiд 19 жовтня 2011р.) зведеного облiкового реєстру власникiв цiнних паперiв вiд ПАТ "Нацiональний депозитарiй України", складеного станом на 30.09.2011 року стала вiдома iнформацiя про змiну власникiв, яким належить 10 i бiльше вiдсоткiв акцiй.
Вiдбувся перехiд права власностi вiд Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Харкiвськiй областi (ЄДРПОУ - 23148337, 61024, м. Харкiв, вул. Гуданова, 18), розмiр пакету акцiй становив - 40332 шт., або 60,8877 % статутного капiталу до Фонду державного майна України (ЄДРПОУ - 00032945, 01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18I9), розмiр пакету акцiй становить - 40332 шт., або 60,8877 % статутного капiталу.

Рiшень щодо утворення (припинення) емiтентом його фiлiй та представництв, а також щодо зменшення розмiру статутного капiталу у звiтному перiодi не приймалось.
Рiшення вищого органу емiтента або суду про припинення або банкрутство емiтента, а також винесення ухвали про його санацiю у 2011р. не приймалось.

Висновок щодо фiнансових звiтiв у цiлому
Аудитор не спостерiгав за iнвентаризацiєю наявних основних засобiв, необоротних активiв, заборгованостей та зобов'язань, запасiв та грошових коштiв станом на 01.12.2011р. та станом на 01.01.2012р., оскiльки ця дата передувала призначенню аудитора.
На думку аудитора, за винятком впливу коригувань, що могли б бути необхiднi з урахуванням факторiв, викладених у попередньому абзацi, фiнансовi звiти складенi вiдповiдно до законодавства України та справедливо i достовiрно вiдображають фiнансовий стан ПАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного> станом на кiнець дня 31 грудня 2011 року, його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за рiк, що минув, на зазначену дату, у вiдповiдностi до нацiональних стандартiв фiнансової звiтностi.
Бухгалтерський облiк ПАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного> адекватно вiдображає iнформацiю про господарськi операцiї, якi вiдбувалися у перiод з 01.01.2011р. по 31.12.2011р., що дає змогу користувачам одержувати данi, потрiбнi для аналiзу й оцiнювання стану та ефективностi дiяльностi Товариства.
Використовуючи процедури аудиту, у вiдповiдностi з Мiжнародними стандартами аудиту вважаємо висновок про достовiрнiсть рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк ПАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного>: безумовно-позитивним.

Аудиторська думка стосовно окремих компонентiв фiнансових звiтiв та важливих аспектiв облiкової полiтики вiдповiдно до встановлених нормативiв.

ОСНОВНi ВiДОМОСТi ПРО АКЦiОНЕРiВ
Загальнi данi про акцiонерiв станом на 31.12.2012р.:
№ зIп | Назва власника ЦП | Загальна кiлькiсть ЦП | Загальна номiнальна вартiсть ЦП | % у Статутного капiталi
1 | Фонд державного майна України | 40332 | 100830,00 | 60,8877
2. | Фiзичнi особи | 25908 | 64770,00 | 39,1123
Всього | 66240 | 165600,00 | 100
* За даними депозитарiя.
Станом на 01.01.2011р. 60,8877% Статутного капiталу знаходилось у власностi Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Харкiвськi областi.
Згiдно зведеного облiкового реєстру власникiв цiнних паперiв вiд 19.10.2011р., виданого ПАТ <Нацiональний депозитарiй України>, складеного станом на 30.09.2011р. вiдбулася змiна власникiв цiнних паперiв, яким належать 10 i бiльше вiдсоткiв акцiй.
Вiдбувся перехiд права власностi вiд Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Харкiвськi областi (розмiр пакету акцiй становив 40332 шт. або 60,8877% Статутного капiталу) до Фонду державного майна України (розмiр пакету акцiй становив 40332 шт. або 60,8877% Статутного капiталу).

СТАТУТНИЙ КАПiТАЛ
Статутний капiтал Товариства оголошений у розмiрi 165600,00 грн. (Сто шiстдесят п'ять тисяч шiстсот грн. 00 коп.). Статутний фонд згiдно Статуту подiлений на 66240 (Шiстдесят шiсть тисяч двiстi сорок) штук, номiнальною вартiстю 2,50 грн. кожна акцiя, форма iснування - бездокументарна.
Свiдоцтво про реєстрацiю випуску акцiй видане ДКЦПФР (територiальне управлiння) 03.08.2011р. № 21I20I1I10.
Станом на 31.12.2011р. неоплаченого капiталу не має, що вiдповiдає рядку 360 Балансу Пiдприємства за 2011 рiк.

ВЛАСНИЙ КАПiТАЛ
Станом на 31.12.2011р. Статутний фонд Товариства, заявлений в сумi 166,0 тис. грн. повнiстю сформований.
Згiдно фiнансової звiтностi та даних синтетичного облiку власний капiтал Товариства станом на 31.12.2011р. складається з наступних статей:
Статутний капiтал - 166,0 тис грн.
Додатковий вкладений капiтал - - тис. грн.
iнший додатковий капiтал - 3541,0 тис. грн.
Резервний капiтал - 41,0 тис. грн.
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) - 2933,0 тис. грн.
Неоплачений капiтал - - тис. грн.
Всього - 6681,0 тис. грн.
Аудитор вважає, що розкриття iнформацiї що до облiку власного капiталу вiдповiдає нормативам, встановленим Нацiональними стандартами (положеннями) бухгалтерського облiку в Українi та Мiжнародним стандартам бухгалтерського облiку, власний капiтал Товариства належним чином класифiкований, у вiдповiдностi до вимог чинного законодавства, достовiрно оцiнений та вiдображений у фiнансовiй звiтностi за 2011 рiк вiрно.
Вiдомостi Товариства щодо розмiру власного капiталу, наведенi у фiнансовiй звiтностi, пiдтверджуються аудитором у повному обсязi.

ОБЛiК ОСНОВНИХ ЗАСОБiВ, НЕМАТЕРiАЛЬНИХ АКТИВiВ ТА ЇХ ЗНОСУ (АМОРТИЗАЦiЇ)
Облiк основних засобiв органiзовано Товариством вiдповiдно до П(С) БО № 7 <Основнi засоби>, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв Українi вiд 26.04.2000р. № 92 та П(С)БО№33 ,затвердженого наказом Мiнфiну України вiд 2 липня 2007 р. N 779 .
Наявнiсть та рух необоротних активiв за 2011 рiк характеризується наступними даними:
Назва показника | Номер рахунку облiку | Залишок на 01.01.2011р., тис. грн. | Надiйшло за рiк | Вибуло за рiк | Залишок на 31.12.2011р.,тис. грн.
iнвестицiйна нерухомiсть* | 103 | 892 | - | 165 | 727
Будинки та споруди* | 103 | 6708 | 201 | - | 6909
Машини та обладнання** | 104 | 4400 | 233 | - | 4633
Транспортнi засоби | 105 | 436 | - | - | 436
iнструменти, прилади та iнвентар** | 106 | 525 | 25 | 173 | 377
Разом Основнi засоби | | 12961 | 459 | 338 | 13082
iншi необоротнi матерiальнi активи | 112 | 293 | 23 | 7 | 309,0
Всього ОС та МНМА | 13254 | 482 | 345 | 13391
* у зв'язку з втратою об'єктами iнвестицiйної нерухомостi ознак, наведених у п.4.П(С)БО № 33, затвердженого наказом Мiнфiну України вiд 2 липня 2007 р. N 779, об'єкти, справедливою вартiстю 105,0 тис. грн. переведенi з iнвестицiйної нерухомостi до операцiйної нерухомостi (рядок 030 балансу).
** у зв'язку з переглядом призначення у виробничому процесi частину об'єктiв з числа приладiв вартiстю 173 тис. грн. переведено до складу машин та обладнання

За даними аудиторської перевiрки облiк iнвестицiйної нерухомостi органiзовано за справедливою вартiстю.
Основнi засоби зараховуються на баланс Товариства за первiсною вартiстю. Одиницею облiку основних засобiв є об'єкт основних засобiв. Станом на 31.12.2011 року первiсна вартiсть основних засобiв становила 12664,0 тис. грн., знос 10011,0 тис. грн., залишкова вартiсть 2653,0 тис. грн., що пiдтверджено р.030-032 ф.1 фiнансової звiтностi.
Знос основних засобiв та малоцiнних необоротних активiв нараховувався протягом 2011р. у вiдповiдностi до обраної облiкової полiтики (наказ № 1 вiд 11.01.2010р.) та згiдно ст.144-145 роздiлу iii Податкового кодексу України. Загальна сума зносу основних засобiв та МНМА на 31.12.2011р. становить 10351 тис. грн., у т.ч. знос iнвестицiйної нерухомостi 340,0 тис. грн., що вiдповiдає даним фiнансової звiтностi(рядки 032 та 057 балансу).

Первiсна вартiсть нематерiальних активiв - 136,0 тис. грн., сума накопиченої амортизацiї на 31.12.2011р. становить 77,0 тис. грн., залишкова вартiсть - 59,0 тис. грн., що пiдтверджується р.010-012 ф.1 фiнансової звiтностi. Облiк нематерiальних активiв на Пiдприємствi проводиться в цiлому з урахуванням вимог П(С)БО 8 <Нематерiальнi активи>, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв Українi вiд 18 жовтня 1999р. № 242.
Вартiсть основних засобiв та нематерiальних активiв документально пiдтверджена.
Згiдно з наказом вiд № 156 вiд 20.10.2011р. та у вiдповiдностi з вимогами ст.10 Закону України <Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi> вiд 16.07.1999р. № 996-XIV станом на 01.12.2011р. та станом на 01.01.2012р. на Пiдприємствi проведена iнвентаризацiя основних засобiв, нематерiальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, грошових коштiв i документiв та розрахункiв Товариства (станом на 01.12.2012р.: виробничих запасiв товарно-матерiальних цiнностей, основних фондiв, малоцiнних i швидкозношуваних предметiв, розрахункiв та iнших активiв, стану дебiторської заборгованостi, нематерiальних активiв, бланкiв сертифiкатiв акцiй, незавершеного виробництва) та станом на 01.01.2012р.: грошових коштiв, дорогоцiнних матерiалiв).
iнвентаризацiю проведено у вiдповiдностi до iнструкцiї <По iнвентаризацiї основних засобiв, нематерiальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, грошових коштiв i документiв та розрахункiв>, затвердженої наказом вiд 11.08.1994р. № 69 Мiнфiном України, результати iнвентаризацiї вiдображенi у фiнансовiй звiтностi за 2011р. вiрно.

ОБЛiК ФiНАНСОВИХ ВКЛАДЕНЬ ТА КАПiТАЛЬНИХ iНВЕСТИЦiЙ
Залишок незавершених капiтальних iнвестицiй станом на 31.12.2011р. становить 49,0 тис. грн., що вiдповiдає рядку 020 Балансу на 31 грудня 2011р.
Станом на 31.12.2011р. Товариство володiє довгостроковими фiнансовими iнвестицiями (iншi фiнансовi iнвестицiї) у розмiрi 2,0 тис. грн. Вiдстроченi податковi активи складають 324,0 тис. грн.
При перевiрцi правильностi класифiкацiї та оцiнки активiв аудитор досяг висновку про те, що розкриття iнформацiї що до облiку активiв вiдповiдає нормативам встановленим Нацiональними стандартами (положеннями) бухгалтерського облiку в Українi (зокрема П(С)БО № 7 <Основнi засоби> та П(С)БО №12 <Фiнансовi iнвестицiї>.
Станом на 31.12.2011р. загальна балансова вартiсть необоротних активiв складає
3474,0 тис. грн., в тому числi:
- залишкова вартiсть нематерiальних активiв - 59,0 тис. грн.;
- незавершенi капiтальнi iнвестицiї - 49,0 тис. грн.;
- балансова (залишкова) вартiсть основних засобiв - 2653,0 тис. грн.;
- iншi фiнансовi iнвестицiї - 2,0 тис. грн.;
- справедлива (залишкова) вартiсть iнвестицiйної нерухомостi - 387,0 тис. грн.;
- вiдстроченi податковi активи - 324,0 тис. грн.
Державне майно, яке не увiйшло до Статутного капiталу Товариства станом на 31.12.2011р. на балансi Товариства не облiковується .
В цiлому аудитор зазначає, що iнформацiя що до кожного виду активiв розкрита у фiнансовiй звiтностi за 2011 рiк вiдповiдно до вимог нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, а також повно i достовiрно вiдбиває їх реальну справедливу вартiсть на дату складання фiнансової звiтностi.

ОБЛiК ЗАПАСiВ
Облiк надходження та руху матерiальних цiнностей на Пiдприємствi здiйснюються на пiдставi первинних документiв в цiлому у вiдповiдностi з П(С)БО № 9 <Запаси>, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв Українi вiд 20 жовтня 1999р. № 246. Запаси зараховуються на баланс Товариства за собiвартiстю придбання, при вибуттi запасiв їхня оцiнка здiйснюється за середньозваженою собiвартiстю згiдно затвердженої облiкової полiтики.
Всього, згiдно даних аналiтичного облiку вартiсть виробничих запасiв на 31.12.2011р. складає 2628,0 тис. грн., що вiдповiдає значенню рядкiв 100,120,130 Балансу, у т.ч.:
(тис. грн.)
- сировина та матерiали 1788,0
- паливо, запчастини, тара i тарнi матерiали 76,0
- малоцiннi та швидкозношуванi предмети 118,0
- незавершене виробництво та готова продукцiя 646,0
Згiдно обраної облiкової полiтики сума транспортно-заготiвельних витрат узагальнюється по кожному iз видiв запасiв та списується за середнiм вiдсотком вибуття.
Розкриття iнформацiї що до облiку запасiв вiдповiдає нормативам, встановленим Нацiональними стандартами (положеннями) бухгалтерського облiку в Українi П(С)БО 9 <Запаси> затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20 жовтня 1999р. № 246.

ОБЛiК ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ГОТОВОЇ ПРОДУКЦiЇ
Облiк витрат на виробництво, збут, адмiнiстративних та iнших операцiйних витрат, органiзований на Пiдприємствi у вiдповiдностi до вимог Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi " № 996-XIV вiд 16.07.99, до затверджених стандартiв (П(С)БО № 16 "Витрати", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв Українi вiд 31.12.1999р. № 318, та iнших нормативних документiв з питань бухгалтерського облiку.
У розрiзi елементiв операцiйнi витрати класифiкувались наступним чином: (тис. грн.)
- матерiальнi витрати - 14736,0
- витрати на оплату працi - 7657,0
- вiдрахування на соцiальнi заходи - 3022,0
- амортизацiя - 265,0
- iншi операцiйнi витрати - 2921,0
Разом: - 28601,0
Достовiрнiсть даних про фактично понесенi витрати при перевiрцi пiдтверджуються, як за окремi перiоди, так i в цiлому за 2011 рiк.
На 31.12.2011р. залишок витрат майбутнiх перiодiв складає 12,0 тис. грн.

ОБЛiК КОШТiВ ТА РОЗРАХУНКiВ
Згiдно даних облiку залишок коштiв Товариства на 31.12.2011р. складає 921,0 тис. грн. що вiдповiдає рядку 230-240 Балансу на 31 грудня 2011р. в тому числi: (тис. грн.):
на валютних рахунках на 31.12.2011р. у перерахунку на гривнi - 477,0;
на розрахункових рахунках в нацiональнiй валютi - 444,0.
Бухгалтерськi записи здiйснювались на пiдставi виписок банку та вiдповiдають на кiнець звiтного року сумам, вiдбитих у Балансi на 31 грудня 2011р.

Розрахунки з працiвниками
Нарахування заробiтної плати здiйснюється на Пiдприємствi у вiдповiдностi з прийнятою системою оплати працi.
Всього нараховано працiвникам за 2011р.: 7657,0 тис. грн. Залишок заборгованостi по заробiтнiй платi складає 556,0 тис грн., що вiдповiдає 580 рядку Балансу.
Вибiркова перевiрка показала, що в цiлому всi утримання з заробiтної плати спiвробiтникiв проводяться також у вiдповiдностi до дiючого законодавства.
У вiдповiдностi до п.13 наказу про облiкову полiтику № 1 вiд 11.01.2010р. Товариство створює резерв майбутнiх витрат i платежiв на вiдпустки, виплати щорiчної винагороди за вислугу рокiв, винагороди за пiдсумками роботи за звiтний рiк. Облiк нарахування та використання резерву здiйснюється на рахунку 47 <Забезпечення майбутнiх витрат i платежiв>. Залишок резерву на 31.12.2011р. становить 131 тис. грн., що вiдповiдає даним рядка 400 балансу.

Розрахунки з бюджетом, позабюджетними фондами та по соцiальному страхуванню
Аудиторами вибiрково перевiренi розрахунки з бюджетом та позабюджетними фондами, а також розрахунки по соцiальному страхуванню. За даними аудиторської перевiрки загальна сума заборгованостi по сплатi податкiв перед бюджетом становить 251,0 тис. грн.
Станом на 31.12.2011р. Товариство має заборгованiсть за загальнодержавним соцiальним страхуванням у загальнiй сумi 258,0 тис. грн., строк сплати якої на 31.12.11р. не настав. Наведенi данi пiдтверджуються даними регiстрiв аналiтичного облiку, звiтiв та розрахункiв, а також вiдповiдають фiнансовiй звiтностi Товариства станом на 31.12.2011р.

Розрахунки з засновниками та учасниками
Станом на 31.12.2011р. заборгованiсть по засновницьких зобов'язаннях вiдсутня.
Сума Статутного капiталу враховується на балансовому рахунку 40 в розрiзi засновникiв. У зв'язку зi прибутковою дiяльнiстю за 2011 рiк розмiр нерозподiленого прибутку на 31.12.2011р. збiльшився i становить 2933,0 тис. грн. Залишку фонду дивiдендiв станом на 31.12.2011р. не має.

НАЯВНiСТЬ ТА СТАН ДЕБiТОРСЬКОЇ ТА КРЕДИТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТi
Станом на 01.01.2011р. поточна дебiторська заборгованiсть по Товариству склала
1365,0 тис. грн., кредиторська - 1507,0 тис. грн. Станом на 31.12.2011р. дебiторська заборгованiсть Товариства склала 1341,0 тис. грн., кредиторська заборгованiсть 2306,0 грн.
Залишку резерву сумнiвних боргiв на початок та кiнець перiоду, що перевiрявся, немає. Дебiторська заборгованiсть вiдображена у балансi по чистiй реалiзацiйнiй вартостi.
Склад поточної дебiторської та кредиторської заборгованостi на 31.12.2011року наступний:
(тис. грн.)
Дебiторська заборгованiсть | Код рядку балансу | На 01.01.2011 | На 31.12.201
За товари, роботи, послуги | 160 | 463,0 | 477,0
З бюджетом | 170 | - | 1,0
За виданими авансами | 180 | 878,0 | 815,0
з iншими дебiторами | 210 | 24,0 | 48,0
Всього | X | 1365,0 | 1341,0

(тис. грн.)
Кредиторська заборгованiсть | Код рядку балансу | На 01.01.2011 | На 31.12.2011
за товари, роботи, послуги | 530 | 58,0 | 341,0
з одержаних авансiв | 540 | 644,0 | 892,0
з бюджетом | 550 | 293,0 | 251,0
зi страхування | 570 | 158,0 | 258,0
по заробiтнiй платi | 580 | 349,0 | 556,0
iншi поточнi зобов'язання | 610 | 5,0 | 8,0
Всього | х | 1507,0 | 2306,0

Довгострокова дебiторська та кредиторська заборгованiсть станом на 31.12.2011р. вiдсутня. Заборгованостi Товариства за довгостроковими та короткостроковими кредитами банкiв на 31.12.2011р. не має, що вiдповiдає рядку 480 та рядку 500 III роздiлу Пасиву.
При перевiрцi правильностi оцiнки та облiку зобов'язань аудитор дiйшов висновку про те, що облiк дебiторської заборгованостi та зобов'язань ведеться у вiдповiдностi до П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть" затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв Українi вiд 08.10.1999р. № 237 та П(С)БО 11 "Зобов'язання", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв Українi вiд 31.01.2000р. № 20. Розкриття iнформацiї щодо зобов'язань вiдповiдає нормативам, встановленим Нацiональними стандартами (положеннями) бухгалтерського облiку в Українi та Мiжнародним стандартам бухгалтерського облiку. Наслiдки перевiрки дають пiдставу стверджувати, що фiнансова звiтнiсть правдиво i неупереджено вiдображає стан справ щодо розрахункiв дебiторiв та зобов'язань Товариства.

ОБЛiК ДОХОДiВ ТА ФiНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТiВ
При перевiрцi даного питання використанi журнали-ордери i вiдомостi аналiтичного облiку. При перевiрцi облiку реалiзацiї продукцiї були використанi данi по рахунках синтетичного облiку: рахунок 70 <Доходи вiд реалiзацiї>. Визнання та вiдображення в облiку витрат здiйснювалось вiдповiдно П(С)БО 16 "Витрати" на пiдставi принципу нарахування та вiдповiдностi
Дiяльнiсть Товариства за 2011 рiк характеризується наступними основними показниками:
(тис. грн.)
Найменування показника | За звiтний перiод | За попереднiй перiод
Доход (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) | 32187,0 | 21419,0
ПДВ | (2572,0) | (1843,0)
Чистий доход (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) | 29615,0 | 19576,0
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) | (23749,0) | (15722,0)
iншi операцiйнi доходи | 15747,0 | 9714,0
Адмiнiстративнi витрати | (2943,0) | (2464,0)
Витрати на збут | (496,0) | (360,0)
iншi операцiйнi витрати | (16137,0) | (10069,0)
iншi доходи | - | -
iншi витрати | - | (1,0)
Фiнансовi результати до оподаткування: прибуток (збиток) | 2037,0 | 674,0
Податок на прибуток вiд звичайної дiяльностi | (688,0) | (222,0)
Чистий прибуток (збиток) | 1349,0 | 452,0
Фiнансовi результати по видах реалiзацiї визначенi достовiрно вiдповiдно до вимог П(С)БО 15 <Доход>. На Пiдприємствi забезпечується незмiннiсть методiв визначення обсягiв реалiзованої продукцiї протягом звiтного перiоду. Данi, наведенi у фiнансовiй звiтностi Товариства, щодо доходiв вiд реалiзацiї й iнших операцiйних доходiв, собiвартостi, витрат, прибутку при перевiрцi пiдтверджуються.
Фiнансовий результат за пiдсумками господарської дiяльностi Товариства за 2011р. визначений вiдповiдно до вимог П(С)БО 3 <Звiт про фiнансовi результати> i при перевiрцi цiлком пiдтверджується первинними документами i вiдповiдними розрахунками.

ВАРТiСТЬ ЧИСТИХ АКТИВiВ
Перевiркою вартостi чистих активiв на звiтну дату встановлено наступне:
- загальна вартiсть активiв Пiдприємства на 31.12.2011р. становить 9118,0 тис. грн.
- загальна вартiсть зобов'язань Пiдприємства становить 2437,0 тис. грн.
Всього чистi активи на 31.12.2011р. - 6681,0 тис. грн.
Сума статутного капiталу на 31.12.2011р. - 166,0 тис. грн.
Таким чином, вартiсть чистих активiв ПАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного> станом на 31.12.2011р. не є меншою за розмiр його Статутного капiталу, що вiдповiдає вимогам ст.155 Цивiльного кодексу України.

СТАН БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛiКУ
Бухгалтерський облiк у Товариствi ведеться за журнально-ордерною формою рахiвництва, базується на єдиному планi рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй у вiдповiдностi до iнструкцiї про його застосування, затвердженiй наказом мiнiстерства фiнансiв України № 291 вiд 30.11.99р.
Стан бухгалтерського облiку Товариства вiдповiдає вимогам Закону України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 р. № 996-XIV., i органiзований у вiдповiдностi до Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Товариством забезпечується незмiннiсть застосовуваної методики облiку протягом звiтного перiоду. Занедбаностi i перекручувань в облiку немає.

Опис дiлової активностi Товариства
Протягом звiтного перiоду злиття, подiлу, приєднання, видiлення, перетворення не було. Змiн в органiзацiйнiй структурi Товариства не вiдбувалося. Рiшення щодо лiквiдацiї та реорганiзацiї не приймалось.
За вiдповiдний перiод ПАТ "УКРНДIВ IМЕНI А.С. БЕРЕЖНОГО" згiдно зi Статутом працював за своїм основним напрямком - наука, створюючи науково-технiчну продукцiю у виглядi дослiдних партiй вогнетривiв, а також у виглядi послуг на метрологiчне забезпечення та стандартизацiю. Обсяг виконаних за 2011 рiк науково-технiчних робiт склав 29615,6 тис. грн., що на 178,0 % бiльше, нiж за планом. Для пiдприємств країн СНД виконано обсяг в сумi 16763,6 тис.грн., або 56,6 % вiд загального обсягу; для пiдприємств України - 12852,0 тис.грн., або 43,4 % загального обсягу. Для пiдприємств м. Харкова та областi виконано обсяг робiт в розмiрi 882,38 тис. грн. За 2011 рiк облiкова чисельнiсть склала 143 чол.; чисельнiсть в еквiвалентi повної зайнятостi склала 151 чол. Збiльшилась середньомiсячна заробiтна плата працiвникiв iнституту до 4694,0 грн. проти 2770,8 грн. за 2010 рiк. Середньомiсячна продуктивнiсть працi збiльшилась з 11174,6 грн. до 17138,7 грн., тобто ~ на 57 %. За звiтний перiод iнститут працював над 18 темами, в складi яких провiв 218 робiт з пiдприємствами рiзних галузей промисловостi України i країн СНД та 16 робiт за власнi кошти. Працiвниками iнституту подано 6 заявок на передбачуванi винаходи, отримано 8 патентiв, прийнято участь у 2-х конференцiях, опублiковано 35 статей, в т.ч. 8 в iноземних журналах. Основнi фiнансовi показники дiяльностi ПАТ "УКРНДIВ IМЕНI А.С. БЕРЕЖНОГО" за 2011 рiк наступнi: - чистий дохiд вiд реалiзацiї науково-технiчної продукцiї - 29615,0 тис.грн.; - виробнича собiвартiсть - 23749,0 тис.грн.; - рентабельнiсть виробництва - 24,7 %; - валовий прибуток - 5866,0 тис.грн.; - фiнансовий результат вiд звичайної дiяльностi до оподаткування - 2037,0 тис.грн; - чистий прибуток - 1349,0 тис.грн.

АНАЛiЗ ФiНАНСОВОГО СТАНУ ТОВАРИСТВА
Джерелом аналiзу показникiв фiнансового стану аудитором були обранi наступнi документи:
а) Баланс (форма № 1) станом на 31.12.2011р.;
б) Звiт про фiнансовi результати за 2011рiк (форма № 2);
в) данi оперативного облiку.

ПОКАЗНИКИ
платоспроможностi та фiнансової стiйкостi
ПАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного> за 2011 рiк (див. Додаток)
Показники лiквiдностi знаходяться за межею нормативного значення i свiдчать про достатнiсть лiквiдних ресурсiв для розрахункiв за поточними зобов'язаннями, достатнiсть власних обiгових коштiв пiдтверджується також показником забезпеченостi власними обiговими засобами. Товариство має лiквiднi кошти для розрахункiв по зобов'язаннях, що свiдчить про задовiльний фiнансовий стан.
Фiнансовий стан Товариства характеризується наступними показниками:

Коефiцiєнти лiквiдностi:
1. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi = 0,40
Показник абсолютної лiквiдностi характеризує негайну готовнiсть Товариства лiквiдувати короткострокову заборгованiсть На кiнець перiоду, що перевiрявся, показник абсолютної лiквiдностi Товариства становить 0,40 i свiдчить про те, що Товариство в змозi негайно розрахуватись по своїх зобов'язаннях.
2. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi = 2,44
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi дозволяє визначити спроможнiсть Товариства сплачувати свої поточнi зобов'язання. Значення коефiцiєнту вiдповiдає нормативному: на 1 гривню поточних зобов'язань в розпорядженнi Товариства знаходилось 2,78 грн. лiквiдних засобiв на 01.01.2011р. та 2,44 грн. на 31.12.2011р., що вказує на достатнiй рiвень покриття лiквiдними коштами маси поточних зобов'язань.
3. Коефiцiєнт швидкої лiквiдностi = 1,30
Коефiцiєнт швидкої лiквiдностi вiдображує платоспроможнiсть Товариства щодо сплати поточних зобов'язань за умови своєчасного проведення розрахункiв з дебiторами
Протягом перiоду, що перевiрявся, спостерiгається платоспроможнiсть щодо сплати поточних зобов'язань. На протязi 2011 року у Товариства спостерiгається достатньо лiквiдних обiгових засобiв для сплати поточних зобов'язань
Аналiз фiнансової стiйкостi (платоспроможностi, автономiї) Товариства характеризує структуру джерел фiнансування ресурсiв Товариства, ступiнь фiнансової стiйкостi i незалежностi Товариства вiд зовнiшнiх джерел фiнансування дiяльностi.
4. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi = 0,73
Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (платоспроможностi) показує питому вагу власного капiталу в загальнiй сумi засобiв, авансованих у його дiяльнiсть. Практикою встановлено, що загальна сума заборгованостi (i короткострокової, i довгострокової) не повинна перевищувати суму власних джерел фiнансування. Питома вага власного капiталу в загальнiй сумi засобiв авансованих в дiяльнiсть Товариства становить 73%.
5. Структури капiталу = 0,36
Коефiцiєнт фiнансової стабiльностi характеризує залежнiсть Товариства вiд залучених засобiв, та показує перевищення власних коштiв над позиковими. Станом на 31.12.11р. значення показника вказує на те, що Товариство фiнансується за рахунок власних коштiв.
Показники отриманi при аналiзi фiнансового стану Товариства мають досить позитивнi значення, вiдповiдають оптимальному рiвню та задовольняють потреби Товариства. Питома вага власного капiталу в загальнiй вартостi майна авансованого в його дiяльнiсть висока, Товариство характеризується як стабiльне та фiнансово незалежне вiд залучених коштiв.

ВИСЛОВЛЕННЯ ДУМКИ
Аудитором розглянутi та перевiренi звiтнiсть Товариства за 2011 рiк, регiстри аналiтичного i синтетичного облiку Товариства. Результати проведеної аудиторської перевiрки й аналiзу фiнансово-господарської дiяльностi Товариства дають можливiсть зробити наступнi висновки:
На думку аудитора, фiнансова звiтнiсть Товариства, складена станом на 31.12.2011р. справедливо i достовiрно вiдображає фiнансовий стан Товариства станом на 31.12.2011р. в усiх суттєвих аспектах вiдповiдно до застосованої концептуальної основи фiнансової звiтностi.
Вартiсть чистих активiв повнiстю вiдповiдає вимогам чинного законодавства, а саме частинi третiй статтi 155 Цивiльного кодексу України.
Правочинiв, якi перевищують 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв Товариства, не укладалось. Стан корпоративного управлiння вiдповiдає Закону України <Про акцiонернi товариства>
При iдентифiкацiї i оцiнцi аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства у вiдповiдностi до МСА 240 <Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi> викривлень фiнансової звiтностi не встановлено. Помилки у фiнансових звiтах не допускалися, змiни у фiнансовi звiти, що пов'язанi з виправленням помилок, не вносилися. Подiй, що могли вплинути на фiнансову звiтнiсть Товариства пiсля дати балансу не вiдбувалося.
Отримана при перевiрцi ПАТ <УкрНДiВ iменi А.С. Бережного> iнформацiя дає в цiлому повне вiдображення складу активiв i пасивiв суб'єкта господарської дiяльностi, що перевiрявся, за результатами операцiй за 2011р., вiдображає його фiнансовий стан на 31.12.2011р. Протягом 2011 року Товариство здiйснювало свою господарську дiяльнiсть у цiлому вiдповiдно до чинного законодавства України.
Звiтнiсть Товариства базується на реальних облiкових даних, подає реальну iнформацiю про Товариство, належним чином складена i не потребує уточнень та виправлень.

Основнi данi про аудитора (аудиторську фiрму)
Приватне пiдприємство <Аудиторська фiрма <Аудит-Оптiм>.
Свiдоцтво про включення до реєстру суб'єктiв аудиторської дiяльностi за № 0295, видано Рiшенням Аудиторської палати України вiд 26.01.2001р. № 98, термiном дiї до 04.11.2015р.
Свiдоцтво про внесення до реєстру аудиторiв, що можуть проводити аудиторськi перевiрки фiнансових установ, що надають послуги на ринку цiнних паперiв видано ПП <АФ <АУДИТ-ОПТiМ> ДКЦПФР - внесено до Реєстру вiдповiдно до рiшення Комiсiї вiд 19.07.2007 № 1609, реєстрацiйний номер Свiдоцтва: 570, серiя АБ № 000521, термiном дiї до 04.11.2015р.
Сертифiкат аудитора серiї А № 001147 виданий Трушкевич Т.М. вiд 28.04.1994 року Аудиторською палатою України, дiю сертифiкату продовжено Рiшенням АПУ України № 187I2 вiд 14.02.2008р. термiном до 28.04.2013р.
Свiдоцтво про внесення до реєстру аудиторiв, що можуть проводити аудиторськi перевiрки фiнансових установ, видано Трушкевич Т.М. Державною комiсiєю з регулювання ринкiв фiнансових послуг України 08.07.2004р. серiя А № 000423, термiном дiї до 28.04.2013р.
Свiдоцтво про державну реєстрацiю юридичної особи серiя А00 № 058164, видане Голосiївською РДА у м.Києвi. Дата реєстрацiї - 20.07.1998р., номер запису про замiну свiдоцтва - 1 068 105 0001 007944.
iдентифiкацiйний код юридичної особи - 21613474.
Мiсцезнаходження юридичної особи: 03150, м Київ, вул.Горького, 95.
Телефон: 425-74-99.

Основнi вiдомостi про умови договору про проведення аудиту
Договiр на виконання аудиторських послуг № 25 вiд 07.03.2012р.
Аудиторська перевiрка проведена з 07.03.2012р. по 19.03.2012р. аудитором ПП <АФ <Аудит-Оптiм> Трушкевич Т.М.

Директор ПП <АФ <Аудит-Оптiм> Трушкевич Т.М.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Як головний iнститут працює в науково-технiчному напрямку "Розроблення технологiй виробництва вогнетривiв" i виробляє науково-технiчну продукцiю у виглядi дослiдних партiй, практично, усiх видiв вогнетривiв для всiх галузей промисловостi, а саме для:
- доменних печей та допомiжних пристроїв;
- коксових печей;
- мартенiвських печей, електропечей, кисневих конвертерiв;
- прокатного та ливарного виробництва (агрегатiв термiчної та термомеханiчної обробки металу, вагранок);
- розливу та вакуумування сталi, футеровки сталерозливних та промiжних ковшiв, установок МБЛЗ;
- виробництва та служби неформованих матерiалiв, бетонiв, цементiв, мас.
Iнститут працює над технологiями виробництва легковагих, волокнистих, карбiдкремнiйових, кремнеземистих, алюмосилiкатних, глиноземних, цирконiйових вогнетривiв для металургiйної, енергетичної, скляної, керамiчної, хiмiчної, машинобудування та iнших галузей промисловостi.
Iнститут також працює в напрямках "Стандартизацiя вогнетривкої продукцiї", "Метрологiчне забезпечення вогнетривких пiдприємств гiрничо-металургiйного комплексу".
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування В перiод з 2007 по 2011 рiк пiдприємством було придбано виробничих основних засобiв та необоротних матерiальних активiв загальною вартiстю 222,0 тис.грн., у т.ч. машин та обладнання - 4,5 тис.грн., транспортних засобiв - 119,4 тис.грн., iнструментiв, приладiв, iнвентарю - 98,1 тис.грн. Проведено реконструкцiї та модернiзацiї виробничих основних засобiв на суму 657,8 тис.грн.

Основнi придбання за 2007 рiк:
1. Автонавантажувач
2. Сервер

Основнi придбання за 2008 рiк:
Придбань не було.

Основнi придбання за 2009 рiк:
1. Пiчний трансформатор
2. Металопластиковi вiкна

Основнi придбання за 2010 рiк:
1. Вiзок ручний гiдравлiчний
2. Металопластиковi вiкна
3. Монiтори
4. Ваги електроннi

Основнi придбання за 2011 рiк:
1. Пiрометр переносний
2. Вiбратор з магнiтною плитою
3. Кондицiонер - 2 шт.
4. Таль електрична
5. Ваги електроннi

У 2007 роцi - вiдчуження не було.
У 2008 роцi - вiдчуження не було.
У 2009 роцi - Автомобiль вантажний бортовий МАЗ-5334.
У 2010 роцi - вiдчуженi 2 електровантажникiв.
У 2011 роцi - вiдчуження не було.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Обмеження на використання майна немає. Ступiнь використання основних засобiв -100 %, ступiнь зносу - 77,3 %.
Балансова (залишкова) вартiсть основних засобiв виробничого призначення на кiнець перiоду складає 3040 тис. грн., в тому числi будiвлi та споруди - 2341. грн., машини та обладнання - 615 тис. грн., транспорт - 34 тис. грн., iншi - 50 тис. грн.
За 2011 рiк введено в експлуатацiю основних засобiв на суму 85 тис. грн., вибуття не було.
Станом на 31.12.2011 року законсервованих об'єктiв основних засобiв немає. Сума переданих в оперативну оренду основних засобiв в 2011 роцi становить 387,0 тис. грн., що складає 12,7 % вiд загальної суми об'єктiв основних засобiв, що числиться на балансi ПАТ. Машини та устаткування у процентному вiдношеннi до загальної суми об'єктiв, що числяться на балансi основних засобiв складають 34,5 % iз зносом - 98,0 %, транспортнi засоби - 3,3 iз зносом 96,0 %, iнструменти, прилади, iнвентар 2,8 % iз зносом 90,1 %, малоцiннi необоротнi активи склали 2,3 % вiд загальної суми основних засобiв iз зносом 100,0 %, бiблiотечний фонд склав - 0,1 % iз зносом 100,0 %.
За станом на 31.12.2011 року на балансi ПАТ значиться нематерiальних активiв на суму 136 тис. грн. по первiснiй вартостi. Амортизацiя за 2011 р. 4 тис. грн.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Серед найбiльш iстотних проблем, що впливають на дiяльнiсть iнституту, є постiйне пiдвищення цiн на сировину, енергоносiї, тощо, що призвело до пiдвищення собiвартостi i зменшення рентабельностi.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства У звiтному роцi було проведено 16 документальних перевiрок. Штрафних санкцiй не було.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Iнститут працює в умовах повного госпрозрахунку та самофiнансування.
Структура капiталу вiдкритого акцiонерного товариства за станом на 31.12.2011 р. становить:
- статутний капiтал - 166 тис. грн.
- iнший додатковий капiтал - 3541 тис. грн.
- резервний капiтал - 41 тис. грн.
- нерозподiлений прибуток - 2933 тис. грн.
Всього - 6681 тис. грн.
Статутний капiтал за станом на 31.12.2011 р. був незмiнний i становить 166 тис. грн.
Додатковий капiтал за станом на 31.12.2011 р. склав - 3541 тис. грн., у складi якого 94,9 % (3360 тис. грн.) становить iндексацiя основних фондiв минулих рокiв, 177 тис. грн. складає дооцiнка основних засобiв згiдно П(с)БО № 7, 4,0 тис. грн. вартiсть безоплатно отриманих активiв.
У звiтному 2011 роцi вiдрахувань в резервний капiтал не здiйснювалось тому, що був набраний рiвень 25 % вiд статутного капiталу.
У звiтному перiодi прибуток вiд звичайної дiяльностi до оподаткування склав - 2037 тис. грн.
Податок на прибуток склав - 688 тис. грн.
Чистий прибуток вiд звичайної дiяльностi становить - 1349 тис. грн.
Фiнансове положення ПАТ за станом на 31.12.2011 р. характеризується нижченаведеними показниками:
1. Коефiцiєнт лiквiдностi (платоспроможностi)
загальний коефiцiєнт покриття
на 31.12.2010 р. - 2,78
на 31.12.2011 р. - 2,44
теоретичне значення: бiльше 1
абсолютної лiквiдностi
на 31.12.2010 р. - 0,35
на 31.12.2011 р. - 0,40
теоретичне значення: бiльше нуля
2. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi
на 31.12.2010 р. - 0,24
на 31.12.2011 р. - 0,73
Цей показник означає, що розмiр залучених коштiв на 1 гривню власних коштiв за станом на 31.12.2011 р. складає 27 коп., що менше 1 гривнi.
3. Коефiцiєнт фiнансової незалежностi
на 31.12.2010 р. - 0,80
на 31.12.2011 р. - 0,75
теоретичне значення: не менше 1.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів У 2011 роцi портфель замовлень склав бiльше як 33,0 млн. грн.
Всi оплаченi договори виконано в повному обсязi з високою якiстю. Обсяг виконаних робiт склав 29,6 млн. грн.
Не виконувались договори, якi не були замовниками повнiстю або частково оплаченi на суму 3,4 млн. грн.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Основним завданням iнституту у 2012 роцi є подальший розвиток матерiальної бази та посилення науково-виробничого потенцiалу.
Продовжує залишатися актуальним пiдвищення конкурентоспроможностi створюваної науково-технiчної продукцiї, зниження її собiвартостi, пiдвищення якостi, пiдвищення продуктивностi працi, розширення асортименту та ринку збуту.
Найбiльш важливими напрямками дiяльностi iнституту є:
1. Продовження проведення робiт зi створення нових i удосконалення iснуючих технологiй вогнетривiв.
2. Удосконалення технологiї виробництва набивних мас на основi стабiлiзованого дiоксиду цирконiю.
3. Подальше збiльшення обсягiв впровадження вогнетривких виробiв iз стабiлiзованого дiоксиду цирконiю для установок вирощування монокристалiв.
4. Подальше збiльшення обсягiв виробництва великогабаритних вiбролитих алюмосилiкатних вогнетривких виробiв (в т.ч. тиглiв для плавки жаромiцних сплавiв, пробок для доменної продувки сталi).
5. Проведення пошукової роботи з отримання хромоксидних вогнетривiв на основi плавленого оксиду хрому.
6. Освоєння нових типорозмiрiв хромоксидних вогнетривiв.
7. Подальше розширення впровадження легковагих вогнетривiв та теплоiзоляцiйних бетонiв.
8. Збiльшення обсягiв виробництва та пошук нових споживачiв корундової та кордiєритової керамiки.
9. Подальше розширення виробництва та впровадження вогнетривких бетонних виробiв.
10. Продовження робiт з удосконалення технологiї i розширення впровадження низькоцементних бетонних мас.
11. Подальше розширення впровадження карбiдкремнiєвих вогнетривiв.
12. Дослiдження можливостей отримання динасових виробiв з кварцитiв Кiровоградського родовища.
13. Освоєння виробництва торкрет-мас основного складу на Пантелеймонiвському вогнетривкому заводi.
14. Продовження робiт зi стандартизацiї i сертифiкацiї вогнетривкої продукцiї, метрологiчного забезпечення вогнетривких пiдприємств.
15. Проведення робiт по гармонiзацiї стандартiв України з мiжнародними стандартами ISO.
16. Проведення робiт по удосконаленню дiючих методик випробувань i дослiджень вогнетривкої сировини i виробiв.
17. Проведення роботи по укомплектуванню ремонтних служб дослiдного виробництва квалiфiкованими робiтниками.
18. Проведення робiт по освоєнню створених нових потужностей для сушки вогнетривiв.
19. Проведення робiт по механiзацiї завантаження сировинних матерiалiв в електродугову пiч.
Спiвробiтники iнституту в 2012 роцi повиннi опублiкувати 30 наукових статей, подати 6 заявок на винаходи, приймати активну участь в науково-технiчних семiнарах, конференцiях, виставках та iн.
Необхiдно продовжити виконання заходiв по економнiй витратi сировини, матерiалiв, палива, електроенергiї i води. Продовжити виконання ремонтних робiт в будiвлях i спорудах iнституту, проведення природоохоронних заходiв, заходiв по охоронi працi, технiки безпеки i протипожежної безпеки.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Iнститут проводить за власнi кошти дослiдження та розробки технологiй нових видiв вогнетривiв та удосконалення дiючих технологiй.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається 26.12.2011 р. Постанова Харкiвського окружного адмiнiстративного суду про скасування податкового повiдомлення-рiшення СПДУ по роботi з ВПП у м. Харковi на суму 111000,00 грн.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Згiдно Постанови КМУ № 1734 вiд 23.12.04 р. Товариство внесено до перелiку акцiонерних товариств, якi мають стратегiчне значення для економiки та безпеки держави. Товариство рейтингування не проходило, тому звiт уповноваженого рейтингового агенства до звiту не надається.